Logo Turisme del Berguedà
CA
  • Comparteix en el facebook
  • Comparteix en el twitter
  • Envia per email
  • Imprimeix la pàgina

Receptes

 

Escudella Blat de Moro Escairat

 

Per Nadal al Berguedà: escudella de blat de moro escairat

Què són aquestes crispetes que suren a l’escudella? El blat de moro escairat és segurament el producte alimentari berguedà més característic i curiós, per la seva particularitat però sobretot també pel seu exquisit gust. La cuina actual s'ha encarregat de donar-li noves presentacions però la que més es repeteix a la comarca és l'escudella. El plat típic de les festes de Nadal i el que el xef berguedà Miquel Màrquez ha batejat com el plat de la pau.

Recepta:

Ingredients:

600 g de blat de moro escairat

200 g d’os de pernil salat

150 g d’espinada

300 g de morro, orella i cua de porc

125 g de cansalada

1 bola de sagí (llard i farina de blat)

Sal

5 l d’aigua aproximadament

Preparació:

Es posa el blat de moro escairat en remull durant 24 hores. Seguidament es renta a raig d’aixeta i s’introdueix en una olla amb 5 l d’aigua i es posa al foc. Un cop arrenqui el bull hi afegirem la carn de porc (morro, ossos, cua, orella, sagí i cansalada) i la deixarem coure per espai de 5 o 6 hores. Rectificarem el punt de sal a partir de mitja cocció.

 

 Pesols Negres

Pèsols negres

I ara pèsols negres! Què dir d'un dels productes més endèmics de la comarca? La seva singularitat els fa especials. Negres, gustosos, criats a alta muntanya es complementen i fan les delícies de qualsevol...Sobretot acompanyats amb una bona rosta de cansalada i algun que altre secret de les cuineres amb anys d’experiència. La simplicitat convertida en tot un plaer...

Recepta:

Ingredients (per a 4 persones):

400 g de pèsols negres

una cullerada de bicarbonat

1 ceba amb un clau

1 manat d’herbes

1 os de pernil

Sal

200 g de cansalada

1 cullerada de llard o d’oli

Preparació:

El dia abans es posen en remull els pèsols amb força aigua i amb una cullerada de bicarbonat. L’endemà es posen a bullir els pèsols amb aigua durant 2 hores, amb la ceba, les herbes, l’os de pernil i una mica de sal (fins que els pèsols siguin tous). Es treu la pell i es talla la cansalada a daus i es fregeix fins que deixa tot el suc. A l’hora de servir-los, es barregen els pèsols escorreguts i la cansalada amb el seu suc, es passa tot junt per la paella i es rectifica de sal.

 

Patates enmascarades

 

Patates emmascarades

Elaborades amb una varietat de patata negra de primera qualitat típica de llocs d’alçada, aquest s’ha convertit en un dels plats més emblemàtics de la cuina berguedana. Aquests tubercles combinats amb la botifarra negra cuita del perol i una rosta de cansalada aconsegueixen agradar la majoria de paladars.

Recepta:

Ingredients:

1,600 kg de patates

150 g de greixons

100 g de sang cuita o botifarra negra

100 g de rostillons de cansalada

4 cullerades d’oli d’oliva

Sal

2 cullerades soperes d’all i julivert ben fi

Preparació:

Courem les patates, amb el mínim d’aigua possible, en una olla. En una paella a part hi farem les rostes de cansalada i les traurem del suc. A la mateixa paella hi ofegarem la sang i els greixons i, seguidament, el trinxat d’all i julivert. Un cop les patates siguin cuites les escorrerem (deixant-hi un punt d’humitat), les xafarem i hi afegirem l’ofegat de porc. Rectificarem la sal i el perfum de l’all i les servirem acompanyades de les rostes de cansalada

Suggeriment:

Aquest plat, orgull de la gastronomia berguedana, admet tocs de cuina personal com, per exemple, la col tocada pel fred, unes cullerades de bolets o bé la botifarra esparracada.

 

All i oli de codony

 

Allioli de codony

L’allioli de codony, és una salsa típica del Berguedà que se sol menjar durant els mesos de tardor-hivern i que es fa amb codonys (i en algunes cases també s’hi barreja poma), alls, oli d’oliva cru i rovell d’ou (també sal i sucre). Amb tots els ingredients es lliga una salsa que és molt gustosa i que pot acompanyar carns o es pot menjar amb pa com si fos una confitura molt especial.

Recepta

Ingredients:

1 codony

1 molla de pa

1 raig de vi dolç

½ litre d’oli

Sal i pebre blanc

4 rovells d’ou

1 cabeça o bé 2 o 3 grans d’all

Preparació:

Farem una picada amb els alls i hi incorporarem la molla de pa sucada amb el vi dolç, el codony (que prèviament haurem bullit amb poca aigua i l’haurem escorregut), la sal i el pebre. Ho amassarem tot plegat en el morter, hi afegirem, els rovells i ho anirem remenant i lligant incorporant-hi l’oli a poc a poc. Procurarem que ens quedi ben esponjós.

  • subscriure't

OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ

Carretera C16 Km 96

Berga, Barcelona 08600

Tel. 93 822 15 00

E-mail: turisme@elbergueda.cat

Logo Diputació de Barcelona
Agencia de Desenvolupament del Berguedà
Logo Pirineus

SEGUEIX-NOS

  • twitter
  • facebook
  • youtube
  • instagram
  • google plus
  • picasa