Logo Turisme del Berguedà
Colònies tèxtils del Llobregat
Un viatge als orígens industrials del nostre país

Cal Rosal


L'espai ocupat per la Colònia Rosal queda repartit entre els municipis de Berga, Avià i Olvan. La colònia queda situada entre Gironella i Berga, 4 km al sud de la capital berguedana.

 

La història de la colònia Rosal comença l'any 1858, quan els germans Rosal -que ja tenien experiència en el món del tèxtil- compraren uns terrenys erms, a tocar del riu Llobregat, per instal·lar-hi una fàbrica que aprofités l'aigua del riu com a font d'energia.

El 25 de maig de 1859 els Rosal presentaren el projecte de construcció d'una resclosa, un canal de derivació de l'aigua i una fàbrica i l'any següent l'edifici fabril ja funcionava. L'any 1874 la fàbrica ja estava plenament consolidada i els Rosal sol·licitaren la concessió de poder utilitzar més aigua i, així, augmentar la producció. Aquest pas endavant implicà la construcció d'una nova resclosa.

Amb l'obtenció de més energia, tanmateix, no n'hi havia prou perquè la fàbrica funcionés. No podem oblidar el paper dels treballadors, que a finals del segle XIX i a principis del segle XX feien jornades laborals de dotze (o més) hores diàries, sis dies a la setmana.

Fa cent anys, la recompensa per tant d'esforç i sacrifici no estava estipulada per cap conveni ni legalitat d'obligatori compliment; era l'amo qui decidia què pagava als seus treballadors: per exemple, l'any 1904, depenent de l'edat, el sexe i l'ofici, els obrers de Cal Rosal cobraven entre 7'5 i 21 pessetes per setmana.

La fàbrica -l'element central de la colònia- estava formada per les seccions de filatura, tissatge, acabats i tint i van arribar a treballar-hi més de mil persones. Cal Rosal fou la colònia industrial del Berguedà que comptà amb més treballadors. La creixent importància de la fàbrica comportà, a la vegada, el creixement de la colònia, primer al voltant de l'espai fabril i, posteriorment, a l'altra costat de la carretera de Berga. La colònia, pas a pas, s'anà ampliant i es construïren diferents edificis i serveis: l'església, el convent, el cine, el teatre, el 1887 arribà el tren, etc.

Durant el primer terç del segle XX la colònia seguí creixent demogràficament i productivament, però l'inici de la Guerra Civil, l'any 1936, comportà un seguit de canvis bruscos: els Rosal s'exiliaren, la fàbrica fou col·lectivitzada i l'empresa passà a denominar-se, per votació dels mateixos treballadors, "Manufacturas Bergolvan". Amb l'entrada de les tropes franquistes i la fi de la guerra, els Rosal recuperaren el control de la fàbrica i la colònia i l'empresa passà a anomenar-se "Textil Colònia Rosal".

 

Després dels anys més durs de postguerra -quan les restriccions elèctriques obligaren els Rosal a fer ús de la màquina de vapor-, l'empresa va viure l'etapa més productiva de la seva història. Entre els anys 1950 i 1970 a la fàbrica hi treballaven 1.200 persones, la majoria dels quals vivien a la colònia. A partir dels anys setanta la plantilla s'anà reduint i la població de la colònia, també.

La crisi del sector tèxtil s'aguditzà durant els anys vuitanta. Finalment, la fàbrica de Cal Rosal tancà portes l'any 1992, després d'un intent de mantenir viva la producció a través de la cooperativa "Bergolvan". El final de l'activitat productiva a Cal Rosal provocà una forta commoció a la comarca; fou l'evidència definitiva que la indústria tèxtil -un dels dos pilars tradicionals, juntament amb la mineria, de l'economia berguedana- s'ensorrava.

 


  • Població: Berga
  • Adreça: Cal Rosal
  • Codi postal: 08600
  • Ruta cultural  A peu  En bici  Circuit de natura  
Centra els elements al mapa

Fes-te amic del Berguedà!

OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ

 Horari d'atenció al client:

de dilluns a divendres de 9 a 14h.

dissabtes de 10 a 14 i de 16 a 18h.

diumenges i festius de 10 a 14h.

 Tel.  654 125 696

E-mail: turisme@elbergueda.cat

46-462233_watsapp-icon-png-whatsapp-business-app-download-transparent.png

RECONEIXEMENTS

  • biosphere fondo trans
  • Green-Destinations-Logo-FINAL-full-1-blanc.png

 

  • logo-agencia.png
  • logo-terra-futurs.png
  • logo-diba.png
  • logo-pirineus.png
  • nattur-blanc3.png
  • interreg-blanc.png

Segueix-nos

  • peu-twitter.png
  • peu-facebook.png
  • peu-youtube.png
  • peu-instagram.png