Logo Turisme del Berguedà
Colònies tèxtils del Llobregat
Un viatge als orígens industrials del nostre país

L'Ametlla de Casserres


L'Ametlla de Casserres, també coneguda com a colònia Monegal, queda situada dins el terme municipal de Casserres. La podem trobar, seguint el curs del riu Llobregat, entre Cal Metre i La Plana, molt a prop de Gironella.

 

Història

Els orígens d'aquesta colònia estan vinculats a l'existència d'un antic molí fariner que estava situat en l'espai avui ocupat per l'Ametlla de Casserres. L'any 1814, Josep Comas i Ametlla, un propietari rural de la zona, s'instal·là en un vell molí fariner -abandonat- situat a tocar del Llobregat. El 1831, Josep Rutllant, de Berga, li comprà un tros de terreny per tal de construir un petit taller tèxtil annex al molí. El què volia era aprofitar l'aigua sobrant del molí com a font d'energia. L'any següent, juntament amb Tomàs Bach, també de Berga, instal·laren màquines de cardar a l'interior del molí, les quals foren comprades per Esteve Monegal l'any 1858.

Amb els Monegal comença, pròpiament, la història de la colònia. L'any 1873 Esteve Monegal demanà permís per construir una nova resclosa. L'objectiu era modernitzar el sistema productiu. I per fer-ho calia més aigua, més energia. El permís arribà l'any 1875 i seguidament s'instal·là una nova turbina, s'amplià l'espai productiu (es construí una fàbrica), es comprà més maquinària i es contractaren més treballadors. L'any 1900 la fàbrica ja disposava de les seccions de filatura i tissatge i hi treballaven tres-centes persones.

El principal impulsor de la colònia -que comptava amb habitatges per als treballadors, escola, convent i botiga de queviures- fou Josep Monegal. Respecte els serveis i equipaments que formaven part de la colònia, cal tenir en compte que L'Ametlla de Casserres -al contrari d'altres colònies; més aïllades i allunyades de nuclis de població- està situada molt a prop de Gironella, per la qual cosa els lligams entre la gent de la colònia i el poble sempre foren molt estrets. Un exemple seria que quan es projectà la construcció de la nova parròquia de Gironella es comptà amb el fet que molts treballadors de la colònia -quan encara no hi havia església a l'Ametlla- anaven a missa a Gironella.

La fàbrica de l'Ametlla de Casserres -també anomenada colònia Monegal- tancà portes l'any 1966. Amb el final de l'activitat productiva, els propietaris de la colònia oferiren als treballadors la possibilitat d'adquirir, en règim de propietat, els pisos on vivien. La majoria ho van acceptar. La proximitat amb Gironella ha facilitat que L'Ametlla no quedés despoblada.

 

Espais d'interès

 

L'església: edifici d'estil neogòtic dissenyat per Alexandre Soler i March, que era l'arquitecte municipal de Gironella. L'edifici presenta una sola nau -coberta amb volta d'aresta- i capelles laterals.

Torre de l'amo: edifici d'estil neogòtic -segurament dissenyat, també, per Alexandre Soler i March- en el qual destaca la torreta de planta circular i la teulada cònica.

Fàbrica: segurament fou construïda entre els anys 1880 i 1890.

Pont de ferro: Construït per la coneguda fàbrica barcelonina de "La Maquinista Terrestre y Marítima", s'inaugurà l'any 1896 i serví per substituir la vella passarel·la de fusta que travessava el riu Llobregat i comunicava la colònia amb la carretera que portava a Berga i a Gironella.


  • Població: Casserres
  • Ruta cultural  A peu  En bici  Circuit de natura  
Centra els elements al mapa

Fes-te amic del Berguedà!

OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ

 Horari d'atenció al client:

de dilluns a divendres de 9 a 14h.

dissabtes de 10 a 14 i de 16 a 18h.

diumenges i festius de 10 a 14h.

 Tel.  654 125 696

E-mail: turisme@elbergueda.cat

46-462233_watsapp-icon-png-whatsapp-business-app-download-transparent.png

RECONEIXEMENTS

  • biosphere fondo trans
  • Green-Destinations-Logo-FINAL-full-1-blanc.png

 

  • logo-agencia.png
  • logo-terra-futurs.png
  • logo-diba.png
  • logo-pirineus.png
  • nattur-blanc3.png
  • interreg-blanc.png

Segueix-nos

  • peu-twitter.png
  • peu-facebook.png
  • peu-youtube.png
  • peu-instagram.png