Logo Turisme del Berguedà

Decàleg del visitant responsable

 1. Conversa amb la gent que viu al territori, l’intercanvi t’enriquirà

Gaudeix d’una bona conversa amb un pastor que trobis fent un itinerari, amb el guia que t’acompanya o amb la persona que regenta l’allotjament on dorms o el restaurant on has dinat. Són moments únics que t’ajudaran a entendre millor la realitat del territori que has visitat.

 

 1. Viu les tradicions, les festes i les fires locals, són un patrimoni cultural immaterial en rigorós directe

Si coincideix amb els dies de la teva estada, no dubtis en assistir a fires, festes o altres esdeveniments tradicionals que s’estiguin celebrant al territori. Coneixeràs les tradicions, sentiràs la cultura, t’emocionaràs amb la població local.

 

 1. Deixa’t acompanyar per un guia local, aprendràs i gaudiràs molt més i t’aportarà seguretat i tranquil·litat

Són moltes les raons per les quals val la pena pagar per un guia professional que, a més, estigui vinculat al territori. T’ho passaràs molt bé, descobriràs curiositats que et passarien desapercebudes si anessis sol i t’aportarà seguretat per moure’t per la muntanya amb tota la tranquil·litat.

 

 1. Tasta la gastronomia i els productes locals, i apropa’t als establiments on es produeixen

Als restaurants on vagis, tria i gaudeix dels plats cuinats amb productes locals (guisats, sopes, carns, vins, postres, etc.). A més de ser km 0, amb tot el que això comporta, estan boníssims. Després, visita els establiments on es produeixen (granges, formatgeries, cellers, obradors, etc.) i així en coneixeràs l’origen.

 

 1. Visita els centres d’interpretació del territori i la natura, els museus i altres equipaments similars

Són espais idonis per informar-se sobre itineraris, activitats guiades, horaris i llocs a visitar. Però, sobretot, són equipaments on fer una primera immersió en el territori i començar a conèixer els elements més rellevants del patrimoni natural i cultural. No els passeu per alt, us sorprendran.

 

 1. Gaudeix, amb respecte, de la fauna, la flora i el patrimoni geològic, i fes el mateix amb el bestiar de muntanya

Quan estiguis a la muntanya, segueix els camins senyalitzats i respecta els animals que hi viuen, tant el bestiar domèstic com la fauna salvatge, evitant molestar-los i espantar-los. Respectar el medi també vol dir deixar-hi tot allò que veus i que t’agrada: roques, fòssils, flors, plantes o altres elements naturals.

 

 1. Utilitza poc el vehicle privat i, en acabar el viatge, compensa la teva petjada

Si existeix l’opció, valora d’arribar a la teva destinació amb transport públic. En cas que no, un cop estiguis al territori que visitaràs, prioritza els desplaçaments a peu, amb bicicleta, a cavall... o amb transport públic o col·lectiu. Un cop a casa, compensa les emissions de CO2 que ha produït el teu vehicle privat durant el viatge (existeixen diverses webs on fer-ho com ara aquesta).

 

 1. Minimitza el teu consum de recursos, i deixa el medi tal com t’agradaria trobar-te’l

A l’allotjament on dormis, consumeix aigua i electricitat de manera responsable, reutilitzant, per exemple, les tovalloles o apagant els llums quan no siguin necessaris. Un cop a la muntanya, emporta’t totes les deixalles que generis i, fins i tot, recull aquelles que hagin deixat altres persones incíviques.  

 

 1. Tria empreses certificades pel seu compromís amb l’entorn, i utilitza establiments locals per allotjar-te

Com a consumidor, tens un gran poder amb les teves decisions. Sempre que puguis, opta per empreses que disposin d’alguna certificació ambiental (com ara el Distintiu de Qualitat Ambiental o la Carta Europea de Turisme Sostenible). I, en qualsevol cas, tria allotjaments i restaurants regentats per la població local. 

 

 1. Retorna a la natura i al territori una part de la felicitat que t’han aportat durant l’estada

Quan gaudim, som agraïts. Si la teva estada t’ha regalat estones de felicitat, ajuda a millorar el territori que has visitat. Pregunta als guies, als allotjaments o als centres de visitants per iniciatives o entitats locals que treballen per conservar o recuperar el patrimoni natural i cultural. Col·labora-hi, aporta el teu gra de sorra.

 

Fes-te amic del Berguedà!

OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ

 Horari d'atenció al client:

de dilluns a divendres de 9 a 14h.

dissabtes de 10 a 14 i de 16 a 18h.

diumenges i festius de 10 a 14h.

 Tel.  654 125 696

E-mail: turisme@elbergueda.cat

46-462233_watsapp-icon-png-whatsapp-business-app-download-transparent.png

RECONEIXEMENTS

 • biosphere fondo trans
 • Green-Destinations-Logo-FINAL-full-1-blanc.png

 

 • logo-agencia.png
 • logo-terra-futurs.png
 • logo-diba.png
 • logo-pirineus.png
 • nattur-blanc3.png
 • interreg-blanc.png

Segueix-nos

 • peu-twitter.png
 • peu-facebook.png
 • peu-youtube.png
 • peu-instagram.png