Logo Turisme del Berguedà
Colònies tèxtils del Llobregat
Un viatge als orígens industrials del nostre país

Ruta de les Colònies tèxtils del Llobregat

L’itinerari principal de la Ruta té un accés directe a cada una de les colònies.

Sortim del Pont de Pedret i fem l'itinerari de nord a sud. Fem els primers km. per la via verda del Llobregat, seguin riu avall fins Cal Rosal. El primer senyal es situa vora el camí de Pedret. Des d’aquest indret contemplem la fàbrica i el convent de la colònia. Travessem el riu per sobre el pont vell de la carretera, passem per davant el recinte de la fàbrica i travessem l’antiga C-16 pel pas soterrat. Ens tornem a acostar al riu i baixem cap al molí de Minoves i l’edifici de l’escola. Passem pel costat del Pont d'Orniu i seguim pel camí fins a Sant Vicenç d'Obiols, una joia del romànic Berguedà. Davant de l'església prenem també el camí de l'esquerra que ens retorna al riu i condueix a La Plana.

Aquesta colònia, força malmesa, ens rep amb un magnífic bloc d'habitatges. Baixem cap a la Fàbrica de la Colònia i agafem un caminet a la vora del riu, fins al final de la zona industrial.

Passem vora el canal i la fàbrica de l'Ametlla de Casserres, gaudim del seu passeig presidit per l'església i arribem a l'antic pont de les Febres, a l'altre extrem de la colònia. Seguim la pista i, després de passar per sota la carretera C-16, prenem un corriol que voreja el canal d'aigua i porta a la font del Balç. Podem evitar aquest corriol seguin la pista que voreja el camp per l'altra banda fins a la Font del Balç.

Entrem a la vila de Gironella i descobrim la colònia de Cal Metre soldada al nucli urbà. Passem pel carrer principal i creuem el riu Llobregat pel pont Vell. Creuem també la riera de la Riba i resseguim el canal de Cal Metre.

Arribem a les piscines vorejant el riu, poc després, a la colònia Bassacs amb la seva torre imponent. Sense creuar el riu seguim per un camí entre pollancres i camps.

Arribem a la resclosa de Viladomiu Vell, en aquest punt ens trobem amb els plafons d’un petit itinerari circular que ens dona la opció de pujar fins al mirador de Cal Lluent. La Ruta de les Colònies segueix pel camí vora el riu passant pel costat de la palanca de Viladomiu Vell, però sense creuar-la i fins arribar a la Palanca deViladomiu Nou.

Creuem el riu i el canal i travessem l'espai de la fàbrica. Una carretera ben asfaltada i flanquejada de plataners ens condueix alGuixaró. Sense endinsar-nos en la colònia, prenem a mà esquerra un petit corriol que travessa els horts i porta a la palanca.

Creuem el riu Llobregat i agafarem un camí a mà dreta, que va agafant alçada fins a vorejar els camps, per creuar un petit rierol hem de baixar fent ziga-zaga i continuem pel costat de la resclosa fins arribar a la palanca de Cal Prat, caldrà baixar de les bicicletes per accedir a la palanca, travessem el riu i passem pel costat dels horts.

A Cal Prat el PR segueix el canal direcció a la fàbrica, al final del recinte industrial pren un corriol vora el riu, travessa la C-16 per sota del gran viaducte, i finalment un corriol excessivament estret per sota del polígon industrial ens torna a acostar al riu a l'antic pont de Periques i la fàbrica de Cal Cases. Pels ciclistes recomanem fer aquest tram pujant a la Colònia de Cal Prat i anant a buscar la carretera secundària fins a la rotonda i el polígon industrial, passant vora el camp de futbol i enllaçant el PR al carrer Llobregat de Puig-reig.

Girem a mà esquerra un cop som a la Plaça de la Creu. I aviat descobrim el Llobregat als nostres peus. Passem per la urbanització i el campanar de l'església de Cal Pons s'insinua entre els pins. Deixem enrere el magnífic passeig de til•lers i baixem a la fàbrica. Creuem el portal i retrobem el Llobregat.

Ens apropem a Cal Marçal vorejant el riu. Després d'una frondosa arbreda el camí s'estreny i s'enfila a la colònia. Passem vora els galliners i arribem al garatges. Resseguim un llarg bloc d'habitatges fins arribar a l’entrada de la fàbrica, a mà dreta enllaçarem amb el corriol que creua els horts i porta a la palanca.

Des de l'altra banda, un cop hem guanyat alçada, contemplem la fàbrica. Seguim cap el sud, creuem per sota la carretera C-16 i prenem una pista asfaltada que porta a la Cortada. Trenquem a mà dreta per un corriol que ens apropa, travessant el bosc, a la següent colònia. Aviat entreveiem els habitatges, la xemeneia i la fàbrica. Per fi se'ns obre un camp. El voregem per l'esquerra i contemplem Cal Vidal.

Continuem per una pista planera, entre camps i boscos, fins arribar a les envistes de Cal Riera.

Deixem a mà dreta el camí que porta a la colònia i creuem la riera de Merlès per un gual (sinó ens volem mollar gens podrem utilitzar la passera movible però ens caldrà baixar de la bicicleta). Sense guanyar alçada, la ruta gira a mà dreta, creua una pollancreda i ressegueix els marges del riu. L'ambient és humit i la vegetació és espessa fins enllaçar amb una pista rural asfaltada. Pels que preferiu estalviar-vos aquest tram de corriols pel mig del bosc de ribera, un cop travessada la riera es pot seguir pista amunt, un trencant a ma dreta ens portarà fins a la pista asfaltada que podem seguir fins a enllaçar amb el PR. 

Al cap de pocs metres deixem aquesta pista i baixem al riu. El poble de Galera queda a mà esquerra, encimbellat en un turó. Creuem el Llobregat per una magnífica palanca de ferro i fusta i arribem a l'Ametlla de Merola.

Sense pujar a la colònia seguim la pista que voreja el meandre entre el riu i els horts, al final de la pista un caminet ens condueix fins a la nova passera. Creuem el riu i seguim riu avall. Continuem per la pista rural al costat dels camps  fins trobar un altre camí que ens apropa al riu. Passem vora la resclosa de Cal Forcada i arribem al Molí de Castellet, girem a l’esquerra per pujar a buscar la carretera i així poder creuar el riu. Al final del pont un caminet a mà esquerre ens permet baixar cap a Cal Forcada tot tornant a passar per sota el pont.

Des de Cal Forcada seguim per la pista rural fins arribar a un carrer, seguim recte i al cap de pocs metres continuem per la pista rural. Caminem entre camps una mica allunyats del riu, quan la pista comença a guanyar alçada prenem un corriol a mà esquerre.

Pugem la costa i veiem la Colònia Soldevila als nostres peus, seguim el corriol fins a la colònia. Passem vora l’església de Sant Esteve, un camí ens torna a acostar al riu. Seguim riu avall per un corriol fins a la resclosa de la Rabeia, travessem el canal per la mateixa resclosa i seguim per l’altra banda. Girem a la dreta a la pista rural i passem pel costat de la fàbrica.

 Una pista a mà esquerre ens torna a portar al costat del riu. Seguim fins a la Resclosa del Manresans, punt d’on surt la Ruta de la Sèquia de Manresa. Les dues rutes coincideixen uns metres fins que agafem una pista a mà dreta, anem guanyant alçada direcció Balsareny. Ens trobem amb l’antic traçat del Ferrocarril i arribem a Balsareny. Pugem fins a la plaça de l’Església punt on conclou l’itinerari.

 • Fitxa tècnica

 • Població: Cercs

 • Tipus: Fàcil

 • Punt d'inici: Pont de Pedret

 • Punt de final: Balsareny

 • Distància (km): 32 km.

 • Altitud màxima: 535 m.

 • Desnivell acumulat: 450 m.

 • Senyalització: Marques Grogues i blanques del PR-C 144

 • Per organitzar-te

 • Serveis inclosos: Trobareu tota mena de serveis al llarg de la ruta

Documents i enllaços

Fes-te amic del Berguedà!

OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ

 Horari d'atenció al client:

de dilluns a divendres de 9 a 14h.

dissabtes de 10 a 14 i de 16 a 18h.

diumenges i festius de 10 a 14h.

 Tel.  654 125 696

E-mail: turisme@elbergueda.cat

46-462233_watsapp-icon-png-whatsapp-business-app-download-transparent.png

RECONEIXEMENTS

 • biosphere fondo trans

 

 • logo-agencia.png
 • logo-terra-futurs.png
 • logo-diba.png
 • logo-pirineus.png
 • nattur-blanc3.png
 • interreg-blanc.png

Segueix-nos

 • peu-twitter.png
 • peu-facebook.png
 • peu-youtube.png
 • peu-instagram.png