Logo Turisme del Berguedà

Cal Prat

Cal Marçal


La colònia de Cal Marçal forma part del terme municipal de Puig-reig i està situada, seguint el curs del riu Llobregat, entre les colònies de Cal Vidal i Cal Pons.

 

 

La primera notícia documental que s’ha trobat de la fàbrica de Cal Marçal és de l’any 1886 i fa referència a la concessió de l’ús de l’aigua del riu Llobregat, com a font d’energia, per a una fàbrica de filats i teixits de cotó. Aquesta concessió fou atorgada a la raó social “Antonio Torra. Hijos y Compañia”, de Manresa.

El 1915 els Torra es van vendre les seves propietats a la societat “Luís Pons i Sobrinos”, propietaris de la colònia veïna de Cal Pons i més endavant, l'any 1929, els Pons vengueren la fàbrica de Cal Marçal a Josep Viladomiu i Santmartí, propietari de Viladomiu Vell.

A partir d'aquell moment, la fàbrica i la colònia prengueren un nou impuls. El mateix any 1929 es començà a ampliar la fàbrica i el 1932 s'instal·laren unes noves turbines que van permetre obtenir més energia i millorar la producció. Aviat, però, vingué el sotrac de la guerra i la misèria i les dificultats, de tot tipus, de la postguerra. La colònia no tornà a créixer fins la dècada dels cinquanta. Fou llavors que es construïren nous habitatges, més serveis i l'església.

Malgrat que la fàbrica es modernitzà constantment i s’especialitzà en producció de llençols i tovalles, la forta crisi del tèxtil que afectà, durant els anys vuitanta, tot Catalunya -i especialment el Berguedà- va acabar provocant el tancament de la fàbrica l’any 1989. Avui, però, dins els murs centenaris d’una de les fàbriques més ben conservades de les antigues colònies del Berguedà, i gràcies al seu modern equipament, torna a bullir l’activitat industrial adaptada als nostres temps.

 

Descripció

Pel què fa a la seva estructura, a la colònia de Cal Marçal hi podem distingir dues parts ben diferenciades, definides per una línia divisòria, l’antiga carretera comarcal 1411. Per sota la carretera hi trobem, pròpiament, la colònia, que consisteix en un carrer d’onze escales de sis pisos cadascuna. Aquest carrer s’estén paral·lel a la fàbrica.

A peu de carretera hi ha la barriada de Cal Marçal, amb edificis d'ús, antiguitat i tipologia diversa: pisos, vivendes unifamiliars, comerços i un antic cinema, actualment tancat. Entre aquest dos nuclis diferents hi trobem l’església i els anomenats pisos nous, construïts amb l’ampliació de la colònia durant els anys cinquanta del segle XX.

A diferència d’altres colònies veïnes, a Cal Marçal no hi trobem edificis que marquin diferències segons la posició social dels residents ni tampoc hi trobarem cap edifici escolar (l’escola era situada als baixos d’una escala de pisos).

 

Espais d'interès

L’Església: edifici construït a principis dels anys cinquanta del segle XX.

La fàbrica: construïda l’any 1886.

Platja d’arrossegalls: situada entre la resclosa de Cal Marçal i la de Cal Vidal; popularment coneguda per “la platja dels calçotets”.

Font de la Fàbrica: es troba situada a tocar de la fàbrica.

Font Lluny: per arribar-hi s'ha de seguir un caminet planer que surt de la Font de la Fàbrica en direcció a la Font de la Pinassa.

Font de la Pinassa: des d'aquest punt es pot gaudir d'una àmplia panoràmica sobre el Riu Llobregat.

Font de la Granja: propera a la carretera de Ferriols; al costat mateix de la antiga via del tren.

Font de la Gota: està situada a tocar del riu Llobregat, entre Cal Pons i Cal Marçal.

Caseta dels pescadors: Al costat del riu, entre Cal Pons i Cal Marçal.

Viver de truites de riu: al costat de la Font Lluny.

El Turó de la Senyera: Per gaudir d'una panoràmica de Puig-reig i el seu entorn.

 


 • Població: Puig-reig
 • Codi postal: 08692
 • Ruta cultural  A peu  En bici  Circuit de natura  
Centra els elements al mapa

Fes-te amic del Berguedà!

OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ

 Horari d'atenció al client:

de dilluns a divendres de 9 a 14h.

dissabtes de 10 a 14 i de 16 a 18h.

diumenges i festius de 10 a 14h.

 Tel.  654 125 696

E-mail: turisme@elbergueda.cat

46-462233_watsapp-icon-png-whatsapp-business-app-download-transparent.png

RECONEIXEMENTS

 • biosphere fondo trans
 • Green-Destinations-Logo-FINAL-full-1-blanc.png

 

 • logo-agencia.png
 • logo-terra-futurs.png
 • logo-diba.png
 • logo-pirineus.png
 • nattur-blanc3.png
 • interreg-blanc.png

Segueix-nos

 • peu-twitter.png
 • peu-facebook.png
 • peu-youtube.png
 • peu-instagram.png