Logo Turisme del Berguedà

El Pedraforca: la muntanya emblemàtica

El Pedraforca és una de les muntanyes més emblemàtiques que es coneixen. La seva forma, les llegendes que l’envolten i la llarguíssima tradició en escalada i excursionisme l’han convertit en un referent del muntanyisme i la cultura popular. La seva forma d’enforcadura amb dues puntes arrodonides i gairebé perfectes i el fet de no formar part de cap serralada, de “viure” completament sola, la converteix en un reclam fotogènic. Té dues carenes paral·leles, el Pollegó Superior, de 2506 metres d’altitud, i el Pollegó Inferior, de 2444 metres, estan units per l’Enforcadura, de 2356 metres, amb una tartera a cada banda, la que cau cap al poble de Saldes –a l’est- i la que va cap a Gósol –a l’oest-, i encara té un cim secundari enganxat al Pollegó Superior, que és el Calderer, de 2496 metres. La principal característica del massís del Pedraforca és la seva complexitat geològica. A més, està declarat Paratge Natural d’Interès Nacional i l’entorn forma part del Parc Natural del Cadí-Moixeró.

 

El Pedraforca és una icona de l’excursionisme, amb itineraris fins als cims que inclouen algun petit pas de grimpada. Això sí, cal estar preparat físicament, tenir en consideració els possibles canvis meteorològics i anar equipats adequadament. Pel que fa a l’escalada, es considera la Via Estasen, oberta el 1928, com un referent que va obrir moltes possibilitats. Les dificultats de la cara nord a l’hivern al Pedraforca eren comparables a algunes escalades hivernals als Alps. El refugi Lluís Estasen és un bon punt de partida per qualsevol sortida.

 

La mística de la muntanya màgica, com es coneix també el Pedraforca, se sosté en gran part per les llegendes que el vinculen a les bruixes i a la nit de Sant Silvestre, l’última nit de l’any. Són històries que parlen d’aquelarres i que justifiquen la forma tant singular de la muntanya. I és que el Pedraforca és atractiu tant de dia com de nit. Amb bruixes o sense, la qualitat del cel de Saldes permet una foscor 30 vegades superior a l'àrea metropolitana i se’n pot gaudir a pèl o des del recentment estrenat Centre Astronòmic del Pedraforca. El municipi ostenta el segell d'Espai amb Cel Nocturn de Qualitat.

 

 logo descarregar document Descarrega't el mapa i la guia de l'ecoviatge

Altres atractius

Senderisme

Rutes BTT

Fes-te amic del Berguedà!

OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ

 Horari d'atenció al client:

de dilluns a divendres de 9 a 14h.

dissabtes de 10 a 14 i de 16 a 18h.

diumenges i festius de 10 a 14h.

 Tel.  654 125 696

E-mail: turisme@elbergueda.cat

46-462233_watsapp-icon-png-whatsapp-business-app-download-transparent.png

RECONEIXEMENTS

 • biosphere fondo trans

 

 • logo-agencia.png
 • logo-terra-futurs.png
 • logo-diba.png
 • logo-pirineus.png
 • nattur-blanc3.png
 • interreg-blanc.png

Segueix-nos

 • peu-twitter.png
 • peu-facebook.png
 • peu-youtube.png
 • peu-instagram.png